Suomusjärven frisbeegolfradalla

 

Vierailin 2.7.2024 Suomusjärven Frisbeegolfradalla. Suomusjärven Mannerheimin Lastensuojeluliitto on hakenut aiemmin tukea frisbeegolfradan rakentamiseen. Radalla on tällä hetkellä 12 väylää, mutta uuden Leader-hankkeen myötä sinne tulee 6 lisää eli yhteensä 18 väylää.

Väylät on suunniteltu niin, että aloittelijakin on tervetullut, mutta myös kokeneemmalle heittäjällekin on haastetta, turvallisilla ja siisteillä väylillä. Ratoja tulee siis olemaan kaksi, haastavampi ja helpompi.

Haastattelin Katja Arstiota, Sami Lindholmia ja Mika Toivokoskea. Katja on ollut aktiivinen frisbeegolfradan rakentamisessa sekä ylläpidossa. Sami on aktiivinen heittäjä ja hän on suunnitellut molemmat radat. Mika heittää frisbeetä silloin tällöin, hän vastaa puurakennuksista. Kaikki kolme ovat aktiivisimpia talkoolaisia.

Idea frisbeegolfradan rakentamiseen ja toteuttamiseen lähti siitä, että Katja huomasi Facebookissa ilmoituksen, jossa kartoitettiin kylän asukkaiden toiveita mitä asukkaat haluaisivat sinne. Frisbeegolf oli suosituin kommentoitu aktiviteetti. Sami oli jo entuudestaan suunnitellut ratoja, joten projekti oli varmasti mukavaa toteuttaa. Näin idea lähti, ja nyt uudessa hankkeessa rakennetaan ratoja lisää.

Kaupunkiin yhdistyksellä on hyvät yhteydet. Kaupunki tekee yhteistyötä siten, että jos esim. puita kaatuu radalle, niin kaupunki hoitaa sen. Maatakin oli helppoa saada kaupungilta, joten yhteistyö sujuu! Hankkeessa on mukana myös muita suomusjärveläisiä yhteisöjä, kuten Suomusjärven Sisu, Suomusjärven koulun vanhempaintoimikunta ja Suomusjärven maatalousnaiset sekä Suomusjärviseura.

Frisbeegolfrataa pidetään Suomusjärvellä kunnossa talkootöillä. Yhdistys järjestää talkoita aina silloin tällöin, jotta radat pysyvät pystyssä! Mutta pienempi porukka käy viikoittain siistimässä roskia ja sen sellaista. Kyläläisiä olisi hyvä saada lisää aktiivisten talkoolaisten joukkoon.

Radan tavoitteena on, että se on kaikille sopiva rata. Sellainen rata joka on kaikille matalakynnyksinen. Viereinen koulu käyttää myös rataa ja ehtii helpomman radan heittämään liikuntatunnin aikana. Mutta lasten lisäksi radalla käy monia eri ikäluokkia, vauvasta vaariin.

Rata on viime vuonna valittu Vuoden Suomusjärveläiseksi.

Investointituen hakemisen Ykkösakselilta Sami koki suht helpoksi, jotain mutkia matkassa mutta kuitenkin läpi meni! He ovat hakeneet jo toista kertaa tukea.

 

Oma kokemus radasta:

Kävimme heittämässä yhden väylän haastattelun jälkeen. Väylä oli hyvin siisti ja pidin pienestä haasteesta sillä väylälle oli tietenkin jätetty pari puuta. Itse en vapaa-ajalla heittele frisbeetä joten oli pientä haastetta aloittelijalle. Ensimmäinen väylä oli lyhyt joten motivaatio pysyi yllä ainakin sen verran!