Vihtijärven kylätalo

Kävimme Vihtijärven kylätalolla vierailemassa. Talo on rakennettu 1925. Koko yläkerran remontti on rahoitettu Leader tuella. Rakennuksen alakertaa vuokraa kunta koulukäyttöön. Alakerrassa toimii koulu, jossa on kaksi yhdysluokkaa. Oppilaita opiskelee 1-6 luokka-asteilla. Oppilaita on yhteensä n. 30.

Haastattelin kahta kyläyhdistyksen hallituksen jäsentä, Mari Hennolaa ja Anja Kokkosta. Heille tärkeää yhdistyksessä on ihmisten kohtaaminen. On tärkeää olla paikalla siellä missä ihmisetkin ovat, ja ihmiset Vihdissä viihtyvät kylätalon yhdistyksen kirpputorilla sekä erilaisissa kerhoissa.

Kirpputoriajatus tuli kyläläiseltä, se oli hyvä idea joten se päätettiin toteuttaa. Kirpputori on hyvin suosittu viikonloppuisin. Kiireisintä on lauantaina. Kirpputori on rakennettu vanhaan rivitaloon, rivitalossa on kolme ikään kuin asuntoa, hyvin pieniä mutta sopivia kirpputorille. Kirpputorilla oli myynnissä vaikka ja mitä, astioita, leluja sekä tekstiilejä. Maan ja taivaan väliltä sieltä löytyi kaikkea. Kirpputorilla järjestetään myös esim. teattereita ja kahvilaa. Kirpputoria on vuosien saatossa myös kehitetty Leader-hankkeilla.

Kylätalolla on paljon ohjattua toimintaa esim. ikäihmisille. Tiistaikerhossa on ruokailua sekä jokin aktiviteetti. Ohjelmaan saa vaikuttaa ikäihmisten kerho itse. Päiväkoti- ja koululaisvierailut ovat tosi suosittuja tiistaikerholla, siellä lapset laulavat ja lukevat kerholaisille ja kerholaiset laulavat ja lukevat myös lapsille.

Kerhoja on esimerkiksi jooga, joka on kerran viikossa ja siellä käy paljon eri ikäisiä kyläläisiä. Jooga toimii Maaseudun sivistysliiton rahoituksen kautta, mutta kyläyhdistys järjestää sitä.

Muita kerhoja ovat käsityökerho ”kyläkässä”. Kyläpäivät ovat myös suosittuja, teema vaihtuu joka kerralla. Äänimalja on myös tullut uutena. Lautapeli-iltoja ja muiden yhdistysten kokouksia järjestetään kylätalolla.

Kylätaloa saa vuokrata myös esim, ristiäisiin, nimiäisiä, muistotilaisuuksiin, synttäreille tai muille juhlille. kylätalolle mahtuu vierailijoita/juhlijoita noin 50.

Oma kokemus:

Saavuin kylätalolle ja näin upean keltaisen puutalon. Tila oli mielestäni kaunis. Tilaan astuttua oli vastassa kaunis järvimaisema, sekä paljon upeita räsymattoja ja valokuvia. Haastattelu meni hyvin ja juttua riitti!!