Kuvituskuva. Ihminen avaa avaimella oven lukkoa.
© maaseutuverkosto Contum

Tutustu tarkemmin

Ideasta hankkeeksi

Mistä ja miten ideat syntyvät? Onko jokin hetki, jolloin tulee aha-elämys? Vai onko idea pitkällisen pohdinnan tulosta? Mikä lopulta avaa lukon idean äärelle? Aihetta on tutkittu ja siitä on kirjoitettu paljon. Idean synnyssä on oma roolinsa asioiden tutkimisella ja oppimisella, keskittymisellä tai idean hauduttamisella. Lopulta tulee oivallus.

Yleiskielessä idea onkin juuri oivallus, uusi ajatus, aate, keksintö tai pulman ratkaisu. Pulman ratkaisu on ehkä lähinnä hankeideaa. On jokin asia, jota pitäisi parantaa tai edistää. Tai on tarve, epäkohta tai puute, johon pitäisi keksiä uusia ratkaisuja. Usein tarve on niin konkreettinen, että siitä on helppo päästä ratkaisun etsimiseen.

Leader-hankkeissa idea voi olla hyvinkin pieni ja paikallinen, tai se voi johtaa valtakunnalliseen tai jopa kansainväliseen hankkeen toteuttamiseen. Kynnys on matala. Älä ole turhan kriittinen, kun mietit hankeideaasi. Kaikki pienetkin ideat voivat johtaa hyviin hankkeisiin, joista asukkaat, yritykset tai muut toimijat hyötyvät!

Ota rohkeasti yhteyttä Leader Ykkösakselin hankeneuvojiin! Tehtävämme on neuvoa hankkeen hakijoita kaikissa vaiheissa ideasta toteutukseen.

Vinkkejä ideointiin

  • Erilaisia ideointimenetelmiä on paljon. Miltä kuulostaisi aivoriihi tai ideakävely? Entä palvelumuotoilu?
  • Ideoi porukalla! Kutsu mukaan laajasti ihmisiä.
  • Toimiva idea vastaa miksi-kysymykseen.
  • Hyvät ideat ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on niiden toteutus!