Perniön Pappilassa

Vierailin tänään Perniössä, vanhalla pappilalla. Nykyiset rakennukset ovat rakennettu 1732 ja 1839, mutta varhaisimmat juuret juontavat jo 1400- luvulle asti. Pappilassa on paljon historiaa ja sitä nykyisetkin omistajat haluavat kunnioittaa vaikkakin uusimista on paljon.

Rakennuksissa on säilytetty paljon vanhaa ja alkuperäistä, yhdistettynä uuteen. Nykyiset omistajat Mikko ja Elina ovat kunnostaneet pappilaa paljon.

Kysyinkin Mikolta että mikä heitä on kiehtonut pappilassa oston kannalta, hän vastasi että hän on opiskellut kirkkohistoriaa. Mikkoa on aina kiinnostanut vanhat rakennukset ja kirkolliset ympäristöt. Mutta pappilaan päätyminen oli silkka vahinko, Mikko kävi keskustelua paikallisen kappalaisen kanssa pappilasta. Mikko ei ollut heti innoissaan pappilan ostosta, kunnes hän laittoi Elinalle viestiä että ostetaanko pappila. Mikko sai myöntävän vastauksen sillä Elinalla on ollut haaveena asua vanhassa talossa. Niinpä he päättivät ostaa pappilan. Tätä edelsi tarkka suunnittelu- ja tutkimisvaihe, joka oli hyödyllistä tehdä ennen kauppoja.

Mikko esitteli pihapiiriä ja vanhaa pappilaa, samalla kertoen paljon pappilan historiasta sekä ihmisistä. Oli mielenkiintoista kuunnella Mikkoa sillä hän osasi kertoa kierroksella paljon historiasta sekä heidän kokemuksesta remontoinnista. Hän kertoi että on tavannut pappilassa asuneita henkilöitä muistelu illassa. Mikko pitää pappilan esittelystä ja historian kertaamisesta joten kannattaa käydä kurkkaamassa Mikkoa ja Elinaa niin saat varmasti kysymykseesi vastauksen, suosittelen lämmöllä!

Vanhan pappilan sisätiloissa järjestetään tänä kesänä myös kesäkahvila jossa tarjoilu tarjoillaan vanhoilla astioilla, säilyttäen vanhaa tunnelmaa. Pappilassa järjestetään nykyään myös erilaisia juhlatilaisuuksia kuten häitä, muistotilaisuuksia ja synttäreitä.

Päätalo eli valkoinen pappila oli sisältä todella kaunis. Jokaisessa huoneessa oli selkeästi eri värimaailma, tapettien avulla. Tapetit olivat hyvin kauniita. Sisustuksessa oli myös käytetty paljon vanhoja huonekaluja, esimerkiksi valaisimia oli löydetty talon ullakolta ja siten hyödynnetty. Kaikkea alkuperäistä ei tietenkään voinut säilyttää mutta mielestäni pappilassa oltiin saatu säilytettyä raikas, tilava ja henkeen sopiva teema.

Kysyin myös sisustukseen liittyen että ostaako he vanhoja sisustus elementtejä kierrätettynä tai ottaako he vastaan sisustukseen sopivia kalusteita? Vastaukseksi sain kyllä, on mielestäni hienoa että kierrätettyä materiaalia otetaan uuteen käyttöön.

 

Oma kokemus pappilasta:

Pappila oli todella kaunis paikka. Oli myös mukavaa nähdä kuinka vanhasta rakennuksesta tehdään eloisampi ja viihtyisämpi ihmisille kuitenkin kunnioittaen alkuperäistä. Aion myös varmasti käydä kurkkaamassa kesäkahvilaa sillä se vaikutti mukavalta tilalta.

Pidin siitä että Mikko esitteli ja kertoi runsaasti historiasta, saaden sen kuulostamaan mielenkiintoiselta. Oli mahtavaa nähdä kuinka innoissaan Mikko oli heidän uudesta ”projektistaan”.

 

Pappilan sisällä otettuja kuvia.
Päätalon sisällä otettuja kuvia