Birkkalan tilalla

Tänään kävin Birkkalan tilalla, Suomusjärvellä. Birkkalan tila on luomutila ja erikoistunut luomuspeltin tuotantoon, he korostavat viljelyään luontoa kunnioittaen. Birkkalan tila on viljellyt spelttiä jo vuodesta 1993 ja on sukutila jo monessa polvessa. Tilalla viljellään spelttiä joka on yksi vehnän alkumuodoista ja ne kuuluvat molemmat viljakasveihin. Spelttiä kannattaa suosia ruokavaliossa sillä se sisältää runsaasti B- vitamiinia ja on hyvä vaihtoehto myös vatsaystävällisesti.

 

Haastattelin nykyistä isäntää Simo Larmoa paikan päällä. Kysyin Simolta investoinnin haku prosessista ja sen kulusta, Simo vastasi että on hakenut monesti investointitukea ja kun asioihin perehtyy hyvin niin prosessikin on helpompaa. Kysyin Simolta myös tavoitteita tai haaveita yrityksen suhteen ja vastaukseksi tuli ytimekkäästi että haluaa olla Pohjoismaiden suurin speltin tuottaja! Mielestäni ei huono tavoite mutta varmasti saa tehdä paljon töitä sen eteen.

Birkkalan spelttituotteita myydään myös heidän verkkosivuillaan. Verkkokaupassa myydään Birkkalan omia mm. spelttihiutaleita, spelttihelmiä, puolikarkeita spelttijauhoja, mannaspelttijauhoja, ydinspelttijauhoja, kokonaisia spelttijyviä, marjamysliä, speltti cappellia, speltti fusillia sekä speltti voileipä korppuja. Lisäksi Birkkalan kotisivuilla netissä on runsas valikoima erilaisia speltti reseptejä! reseptejä on suolaisia ja makeita, pääruuista jälkiruokiin. Niitä kannattaa käydä katsomassa ja hyödyntämässä.

Birkkalan spelttituotteita myydään myös ulkomaille mm. Saksaan, Italiaan, Espanjaan, Ranskaan sekä Iso-Britanniaan. Haastattelussa mainittiin myös Hollanti sekä Tanska jonne viedään paljon Birkkalan tuotteita. Tuotteita löytyy myös S- ja K-ryhmien kaupoista.

Oma kokemus:

Tilalle saavuttuani näin Simon heti vastassa työntouhussa. Tilasta tuli heti hyvät fiilikset sekä Simo oli hyvin vastaanottavainen omalle tilalleen. Simo näytti meille kaunista tilaansa ja rakennuksia. Sisätilat olivat myös siistit.

Vaikka itse en ole maistanut Simon tilan tuotteita, niin tuli olo että pitää kokeilla, ainakin spelttijauhoista tehtyä pizzapohjaa, sitä suositeltiin Birkkalan omilla nettisivuilla. Nettisivuilla oli myös paljon ohjeita herkullisen näköisistä leivonnaisista sekä suolaisia ruoka reseptejä. Suosittelen spelttituotteita, sillä tuotteille ei tehdä esikypsytystä joten niissä säilyy terveellisyys sekä aito maku.

 

Kuvassa kesäsomettajamme Emma haastattelee Birkkalan isäntää Simoa.