Kesäsomettajien blogipostauksia 2021

14.6

 

Kesäsomettaja palaa töihin

 

Hyvää alkanutta kesäviikkoa!

 

Minä olen Juha ja aloitan tänään Ykkösakselin kesäsomettajana. Asun Muurlassa ja opiskelen Salon Lukiossa. Vapaa-ajalla harrastan pesäpalloa Turku-Pesiksessä ja kesäisin aikani töiden ulkopuolella kuluu myös kavereiden ja muiden ulkoharrastusten parissa.

Olin Ykkösakselin kesäsomettajana kaksi vuotta sitten ja on ilo palata tänne taas kymmenen työpäivän ajaksi. Ensimmäisen työpäivän ohjelmaan kuului kertaus tulevien viikkojen ohjelmaan ja kesäsomettajan nettisivun päivittäminen. Työtehtäviin syventyminen oli helppoa täältä ja koulusta saamani kokemuksen myötä. Seuraavan kolmen viikon aikana luvassa on Ykkösakselin toiminnan, hankekohteiden ja kesäsomettajan arjen raportoimista blogikirjoitusten muodossa. Oman blogin ylläpitämisen lisäksi laitan päivityksiä myös Ykkösakselin Facebook- ja Instagram-sivuille.

 

16.6

Vierailu Otalammen Kiululla

Tiistaina oli ensimmäisen hankevierailun aika. Ykkösakselin edustajina Jaana Joutsenen kanssa suuntanamme oli Otalammen uimarannalla sijaitseva Kiulu-rantasauna. Otalammen alueen kyläyhdistyksen ja lukuisten talkoolaisten toteuttaman projektin jälki on silmiä hivelevää ja rakennustyöt loppusuoralla. Saunan odotetaan valmistuvan parissa viikossa ja kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Raine Kärkkäinen toivoo pääsevänsä saunomaan Kiulussa jo juhannuksena.

Meidät toivotti tervetulleeksi Kiulu-rantasauna -projektin vastaava mestari Pentti Pulkkinen ja hän esitteli yhdessä Raine Kärkkäisen kanssa meille projektia ja sen vaiheita. Ajatus Otalammen rantaan sijoittuvasta kylän yhteisestä saunasta on ollut olemassa jo aiemmin ja viisi vuotta sitten kyläyhdistyksen hallitus päätti toimia ja kyläsaunaprojekti sai alkunsa. Saunan sijainti Otalammen uimarannalla on suorastaan luonnollinen ja sen huomaa paikalle saapuessa. Kyläsauna on ollut kyläläisten toive jo pitkään ja myös avantouimarit ovat sitä toivoneet. Otalammen uimaranta on suosittu erityisesti Otalammen kylän asukkaiden keskuudessa ja siksi Kiulu-rantasaunan sijainti tuntui pian jo itsestään selvältä. Rantasaunaprojektiin kuuluu myös WC -rakennus ja laatoitus laiturilta saunalle asti.

Kyläyhdistyksen siistinä pitämältä uimarannalta löytyy kaikki mitä rannalta haluaakin. Puhdas lähdevesi, puhdasta hiekkaa, laituri, hyppytorni, rantalentiskenttä, vessa ja pian saunakin. Vierailumme aikana oli lämmin ja aurinkoinen keli, jolloin Otalampi suorastaan kutsui uimaan. En kuitenkaan käynyt uimassa vaan se jää seuraavaan kertaan.

 

16.6

Uudistettu kylätalo Kärkölässä

 

Hankematkan kohteena oli tänään Kärkölän kyläyhteisön toimesta remontoitu Kärkölän kylätalo. Metsän keskellä kiemurtelevaa Kärköläntietä pitkin saavuimme korkean mäen päälle, jossa meitä odotti jo valmistunut projekti ja

iloinen vastaanotto. Mäen päällä sijaitsee kylätalon lisäksi Kärkölän kirkko sekä kierrätyspiste.

Kärkölän kylätalo on toiminut kouluna, ennen kuin se päätyi kyläyhdistyksen omistukseen. Talon entistä käyttötarkoitusta oli haluttu kunnioittaa ja vanhoja tavaroita talon kouluajoilta oli säästetty. Kylätalon remontoinnin keskeisimmät kohteet olivat WC -tilat, keittiötilat ja talon sähköt. Täysin uutta oli talon sivuseinään puhkaistu uusi ovi, etuoven invaramppi, jätevesijärjestelmä sekä inva-WC. Invaramppi ja uusi ulko-ovi tekevät talon käyttämisestä kaikille helpompaa esimerkiksi juhlissa tai muissa tapahtumissa. Ympäristönäkökulma sekä kierrätys oli otettu huomioon kylätalon parannustöissä ja käytettyä on muun muassa invaramppi sekä iso osa keittiön koneista ja kalusteista. Keittiöstä ja vessoista sekä yhdestä muusta huoneesta löytyy uusittu lattia ja vessasta lattialämmitys. Kärkölän kylätalon kunnostamisessa on käytetty talkoolaisia noin 2100 työtunnin edestä ja heidän lisäksensä paikallisia ammattilaisia. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Seija Knuth kehuu talkoolaisia ja hänen mukaan hyvien talkoolaisten ansiosta kylätalo valmistui ajallaan. Kyläyhteisö oli kerännyt kunnostukseen omaa rahoitusta yli 10 vuoden ajan. Uusitusta Kärkkölän kylätalosta on saatu kyläläisiltä positiivista palautetta ja paljon kiitosta. Reissusta teki mielenkiintoisemman se, että minä en ollut ikinä aiemmin vieraillut Kärkölässä.

Hienoon kylätaloon tutustumisen jälkeen kävimme vielä tien toisella puolella Kärkölän puukirkkossa. Kirkon sijainti oli mäen korkeimmalla kohdalla ja kirkolta avautuivat upeat metsämaisemat alaspäin. Kirkon ympäristöön kuuluu myös hautasmaa ja kellotorni. Kirkon pihan laidalle on tulossa veteraanikivi.

Parasta tämän päivän reissussa oli yhteisöllisyyden tunteminen ja uusien paikkojen näkeminen. Kierroksessa meitä opasti kyläyhteisön hallituksen puheenjohtaja Seija Knuth, hallituksen jäsenistä Marja-Leena Syrjälä, Kirsti Servin ja Esko Viitanen. Mukana oli myös Kärkölän kyläyhteisön hallituksesta juuri pois jäänyt Pentti Lehtamo ja pari muuta kyläläistä.

 

17.6

Kesäsomettajan torstai

 

Tänään vuorossa oli Ykkösakselin hankevierailuja Teijon Kirjakkalassa ja Halikon Desing Hillillä. Kävimme ensin Kirjakkalan ruukkialueella sijaitsevalla Tetris Makerspace -työpajalla, jossa oli meneillään uuden lautapelin kehitysprojekti. Seuraavaksi kävimme tutustumassa uuteen PetriS Chocolate -myymälään Desing Hillillä. Kohteet olivat keskenään aivan erilaisia ja molemmat toimipisteet olivat minulle uusia.

Tetris Makerspace ei ole yhtään sitä miltä se näyttää ulospäin vielä hyvin läheltäkin katsottuna. Navettarakennuksena toimineesta talosta on rakentumassa tekniikan monitoimilaitos. Makerspacessa kohtaa uusi ja vanha, laitteistossa ja projekteissa. Monialaista tekemistä on tietokonetehtävistä mekaaniseen valmistamiseen ja koneita 3D-printereistä hitsausvälineistöön. Tetris Makerspace toimii tällä hetkellä residenssinä nuorille ja se tarjoaa tilat, laitteet, majoituksen ja osan materiaaleista erilaisten projektien toteutukseen. Viimeisimpänä toimintapäivänä oli nuorille järjestetty robottien rakennus- ja ohjelmointitapahtuma. Tällä hetkellä käynnissä on toinen päivä värkkäilykisan voittaneella joukkueella. He voittivat kisan Shakkivasara-lautapelillä ja palkintonaan he saivat värkkäilyresidenssi Makerspacebarnilla, jota he käyttävät lautapelin tuotekehityksen äärellä.

Makerspacebarnin rakennus on vielä isoksi osaksi kesken ja vain pieni osa alakerrasta on käytössä tällä hetkellä. Ykkösakselin tukea käytetään rakennuksen rakentamisen rahoittamiseen ja sillä on hoidettu sisäosien saneeraus. Työn alla on vielä suurin osa eli alakerran iso halli ja yläkerran työskentelytila. Myös osa nyt käytössä olevasta entisestä hevosten eläinsuojasta muuttuu tulityöskentelytilaksi. Tarkoituksena on rakentaa myös uusi sisäänkäynti ja parkkipaikka. Ensi vuoden helmikuussa tilat pitäisivät olla valmiina yleisökäyttöön, kertoo meille innostavan esittelykierroksen vetänyt teknologiakasvattaja Heikki Pullo.

Ruokatauon jälkeen tiemme vei Desing Hillillä toimivaan PetriS Chocolate suklaamyymälään. Petri Sirén esitteli meille myymälän toimintaa. Myymälä, tuotantotilat sekä varasto kaikille tuotteille ja toimituksille sijaitsee melkein kokonaan uusissa tiloissa eli Design Hillillä sijaitsee kaikki toiminnan pyörittämiseen. Salossa PetriS Chocolate on toiminut jo muutaman vuoden kesäsesongin aikaan, mutta tänä keväänä avautui ympärivuotinen myymälä ja nyt kesällä PetriS Chocolate työllistää lähes 20 henkilöä Salossa. Yritys on 12 vuotta vanha ja tuotantoa oli aluksi Porvoossa. Petrin mukaan asiakaskunta on todella laajaa ja monipuolista. Ykkösakselin tuella investointia on helpotettu ja nopeutettu ja sitä on käytetty myymälä- sekä tuotantotiloihin. Petri on uusiin tiloihin todella tyytyväinen ja kertoo toiminnan parantuneen rutkasti. Paikallisia toimijoita on hyödynnetty myymäläpuolen rakentamisessa. Petri kertoo panostavansa tuotteissa viimeisen päälle korkeaan laatuun ja parhaiden raaka-aineiden saamiseksi on niitä tilattava ulkomailtakin asti kuten esimerkiksi hasselpähkinöitä ja joitain hilloja.

Pääsin tutustumaan uusiin ja mielenkiintoisiin asioihin sekä saimme myös mahdollisuuden kurkistaa ainutlaatuisten toimijoiden kulisseihin. Yritysvierailuissa oli kiva olla mukana ja uusiin ympäristöihin tutustuminen kerta toisensa jälkeen hienolla vastaanotolla hakee vertaansa.

 

18.6

Virkistävä puutarha Lohjanjärven rannalla

 

Viikon viimeinen vierailu oli yritysvierailu Arboretum Magnolia -nimiseen puutarhaan ja se tarjosi loistavan lopetuksen viikolle. Hetken kiertely puutarhassa sai sekä kropan että mielen rauhoittumaan ja rentoutumaan.

Arboretum Magnolia on noin kolmen hehtaarin kokoinen hyvinvointi- ja puulajipuisto Karkalinniemessä Lohjanjärven rannalla. Vuonna 2003 perustettu puisto avattiin yleisölle kuusi vuotta sitten vuonna 2015. Puistossa on erilaisia puuvartisia kasveja yli sadasta lajista ja puiden alkuperät ovat ympäri maailmaa. Puiston polkuverkosto on noin yhden kilometrin mittainen. Polkujen varrelta löytyy penkkejä, terasseja ja kesäkahvila. Uimista varten löytyy jo ranta ja laituri on tulossa.

Suvi Pohjola-Stenroosin ja Esa Stenroosin pyörittämä puulajipuisto on saanut Ykkösakselin tukea uuteen laituriin, hakkuriin, kompostoriin, kastelujärjestelmään, kasvihuoneeseen ja asiakasrakennukseen. Uuden laiturin ideana on, että puiston vierailijat pääsisivät sinne veneellä kulkien. Laituri on tulossa asennettavaksi juhannuksen jälkeen. Eliet-silppuri on toiminut hyvin ja helpottanut arkea. Se silppuaa rikkaruohot, oksat sekä muut kasvit ja siitä saatava hake menee kokonaan uusiokäyttöön. Kompostiin voi laittaa kaikki orgaaniset jätteet ja lannoite saadaan sieltä. Toiminta on paljon tehokkaampaa, koska jätettä ei tarvitse kuskata pois ja lannoitetta ei tarvitse käydä aina ostamassa. Suvi kertookin, että kaikki jäte käytetään hyödyksi eikä mitään heitetä hukkaan. Uuden kasvihuoneen olosuhteita on mietitty tarkkaan ja niistä on tehty kasveille parhaat mahdolliset. Kastelujärjestelmä on uudistettu kokonaan ja nykyään vesi pumpataan järvestä ylös, jonka jälkeen kasteluvesi valuu taas alas. Asiakasrakennusta aloitetaan valmistamaan syksyllä.

Virkistävä puutarhavierailu lopettaa hyvin ensimmäisen työviikkoni. Tällä viikolla pääsin tutustumaan moniin uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Viikko oli mukava ja viikonlopun jälkeen maanantaina palaan taas hommiin.

Lopussa vielä kuvia puistosta. Kuvissa pääsee liikkumaan niihin klikkaamalla ilmestyvillä nuolilla.

 

21.6

Kesäsomettajan aurinkoinen maanantai

 

Maanantaina palattiin sorvin ääreen ja lämpömittarit olivat tänäänkin kaakossa. Vuorossa oli vierailu kahteen hankekohteeseen. Helteisen reissun päämäärinä olivat Karkkilan työväennäyttämö ry:n uusi kesäteatteri ja Nummi-Pusulan koiraklubin koirakenttä.

 

Ensin kävimme Tehdasnäyttämö -nimisellä uudella kesäteatterilla Karkkilassa ja se sijaitsee Högforsin tehdasalueella. Ykkösakselin rahoituksen avulla on rakennettu täysin uusi katsomorakennelma. Uuteen katsomoon mahtuu 300 ihmistä ja se on myös uudessa paikassa entiseen verrattuna. Hankevastaavan Kari Mäkilän mukaan rakennustyöt ovat sujuneet hyvin. Katsomosta puuttuu vielä sähköt ja niiden asennuksen jälkeen talkootunteja on Tehdasnäyttämöön upotettu yli 1500 lähes 60 talkoolaisen puolesta. Talkootöissä oli paljon paikallisten ihmisten ja toimijoiden apua. Rahoitusta saatiin yksityisiltä ihmisiltä ja säätiöltä tuhansia euroja sekä kaupunki osallistui muun muassa takaamalla ison lainan. Lions Club osallistui myös yli 100 talkootunnin voimin.

 

Näyttämöltä puuttuu sähköjen lisäksi vielä penkkien numerointi. Tehdasnäyttämön pihalle on täksi kesäksi tulossa väliaikainen lipunmyyntipiste ja kioski, koska pysyvä ratkaisu on vielä työn alla. Osa Högforsin tehtaiden tiloista on vielä käytössä ja niihin on tulossa näyttelijöiden pukuhuone. Näyttämöllä on jo ollut julkistamistilaisuus kirjalle, mutta Tehdasnäyttämön ja Kulkurin valssi -näytelmän ensi-ilta on 16.7. Meille piti esittelykierroksen hankevastaava Kari Mäkilä ja näyttämöhallituksen jäsen sekä markkinointiryhmän puheenjohtaja Mia Flygar.

 

Päivän toisena kohteena oli Nummi-Pusulan koiraklubin koirakenttä. Paloaseman vieressä sijaitsevalla kentällä oli uusittu pohja ja ojaa sekä pusikkoa on raivattu. Ojasta on kaadettu myös puita. Tarkoituksena on saada vielä uusi sisäänkäynti tien puolelle, jotta paloaseman vierestä kuljettaisiin vähemmän. Kentällä on agilityrata ja agility on vain yksi monista lajeista mitä siellä voi koiransa kanssa harrastaa. Mittaa radalla riittää mutta leveyttä on liian vähän virallisiin agilitykisojen mittoihin. Radan leveyttä voitaisiin kasvattaa, jos alueen reunasta saataisiin pieni ojainen osa käyttöön. Kentän päädyssä on myös käytettynä ostettu käytännöllinen kontti, joka toimii talvisin esteiden varastona ja kesällä toimistorakennuksena. Talkoolaisia kentän hommissa, pääosin puistikon raivaamisessa, oli yhteensä noin 20. Koiraklubin harrastajia on 100, kertoo koiraklubin sihteeri ja rahastonhoitaja Mari Rantanen, joka meille esitteli koiraklubin kenttää. Pääsimme tutustumaan myös Marin koiraan Zicoon, joka on rodultaan saksan pystykorva keeshond.

 

22.6

Kylätoimintaa Karstussa

 

Ykkösakseli vieraili tänään Karstun seurantalolla ja uimarannalla. Kummassakin paikassa oli tehty kunnostustöitä aktiivisen Karstu-Karkali seuran toimesta ja seuran puheenjohtaja Risto Murto kertoi meille siitä tarkemmin.

 

Karstun seurantalo on kylän keskeisimpiä rakennuksia ja se sijaitsee mäen ylärinteessä. Taloa on Ykkösakselin rahoituksella remontoitu. Kunnostukseen kuuluu muun muassa salin lattian hionta ja lakkaus, talon päätyportaat, uusi lukko, talon ulkoseinustalla olevat lamput, niiden sähköt ja liitäntä vesihuoltoverkostoon. Myös ilmalämpöpumput ovat tulossa. Karstu-Karkali seura tarjoaa mahdollisuuden vuokrata kylätaloa omaan käyttöönsä ja mukaan saa myös ostettua pitopalvelun.

 

Lohjanjärven Karstunlahden rannalla on uimaranta. Rantaa oli siistitty muun muassa kaatamalla korkeaa heinikkoa. Rannan kyljessä on kenttä, jossa pelataan jalkapalloa kolme kertaa viikossa. Kentällä on myös mahdollisuus frisbeegolfin heittelyyn ja lentopallon pelaamiseen. Rannalle hankittiin rahoituksen avulla suplauta ja vesitrampoliini. Rannassa on myös paljon venepaikkoja. Kävin uimarannassa vilvoittautumassa kuuman päivän kunniaksi.

 

Karstu-Karkali seura on toiminut jo kauan yhdistyneenä monista pienemmistä paikallisista seuroista. Entiset seurat jaettiin jaostoiksi, jolloin tehtäviä kasaantuu yhdelle henkilölle vähemmän kuin ennen, ja kaikki ei ole yhden ihmisen vastuulla. Johtokuntaan kuuluu jokaisen jaoston puheenjohtaja. Jaosto järjestelmän ansiosta toiminta on tehokkaampaa sekä käytännöllisempää, kun kaikki hoitavat oman jaostonsa asioita.

 

29.6

Maanantain yritysvierailut

 

Juhannukset on vietetty ja kesäsomettaja palasi töihin maanantaina. Minulla viimeistä viikkoa viedään eli olen Ykkösakselin kesäsomettajana vielä keskiviikkoon asti. Viikon aloituksen ohjelmaan kuului kaksi yritysvierailua, Kruunuaita OY Huhmarissa Nummelassa ja KÄÄPÄ Biotech Karjalohjalla.

 

Kruunuaita on yritys, joka tuottaa puuaitaelementtejä. Halutessaan pakettiin kuuluu myös asennus. Vuonna 1989 toimintansa aloittaneelle Kruunuaidalle viime kesä ja tämän vuoden kesä ovat olleet historian kiireisimmät. Kysyntä on iso ja piha on usein täynnä tilauksia. Ykkösakselin rahoitusta käytettiin maalauslinjaston investointiin. Nummelan toimipiste on ainoa aitojen kasaustoimipiste, mutta asennuspisteitä on ympäri Suomea, koska tilauksiakin tulee koko Suomen alueelta. Nummelassa Kruunuaita työllistää yhteensä lähes 20 ihmistä.

 

Päivän toinen yrityskohde oli Karjalohjalla toimiva KÄÄPÄ Biotech. KÄÄPÄ Biotech tuottaa erilaisia terveystuotteita monista eri kääpäsienistä ja tutkii jatkuvasti mahdollisuuksia uusiin samankaltaisiin tuotteisiin. KÄÄPÄ Biotechilla hyödynnetään erittäin edistyneitä laitteita sekä menetelmiä ja he ovat maailman isoin sienistä tehtyjen terveystuotteiden markkinoija. Tuotteiden myynnin kohdealueena toimii koko maapallo. Terveystuotteita on saatavilla nettikaupoista ja jo joistain terveyskaupoista. Yrityksen toiminta kasvaa nopeasti ja Ykkösakselin tukea käytettiin uuteen koneistoon, mikä toimii tuotannon osana. Muun muassa uusi laboratorio on vielä tulossa.

 

29.6

Prittanan puoti

 

Aurinkoisena tiistaina kävimme vierailemassa Prittanan puodissa Perttelissä. Nimensä mukaisesti pienessä puodissa on nähtävää isommankin edestä. Puodissa sijaitsee kahvila ja iso käsityötavara valikoima, josta löytyy kaikille jotain. Myynnissä on paikallisia tuotteita, kuten itsevärjättyjä lankoja, joista suurin osa on kasvivärjättyjä. Prittanan puodista voit ostaa lisäksi esim. koristeita, korviksia, liinoja, mattoja, vaatteita, kynttilöitä, kupin kahvia ja Isontuvan jäätelöä. Oma suosikkini maistuvan jäätelön jälkeen oli pöllön muotoinen mehiläisvahakynttilä.

 

Ykkösakselin rahoitus on auttanut viime vuoden marraskuussa avatun puodin remontoinnissa ja sillä on rakennettu kassan nurkkaus. Aiempina vuosina puodin paikalla sijaitsi kauan toiminut Näytön paikka -pop up sunnuntaisin. Mukavan esittelykierroksen tarjoilujen kanssa meille järjesti Prittanan puodin yrittäjä Sari Kalevo. Puoti on auki torstaisin ja perjantaisin klo 12-18 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-15.

 

30.6

Kesäsomettajan viimeinen työpäivä

 

Tänään on viimeinen työpäiväni 10 päivän työjaksosta Ykkösakselin kesäsomettajana.

 

Olen päässyt näkemään paljon uutta ja olen kirjoittanut jokaisesta päivästä blogia. Olemme vierailleet hankekohteissa muun muassa Kärkölässä, Otalammella, Karstussa, Teijolla, Halikossa ja Karjalohjalla. Kaikki kohteista, joissa kävimme, olivat minulle täysin uusia paikkoja. Oli mukavaa nähdä kylätoimintaa ja yrittäjiä pienissäkin kylissä ja paikoissa. Hienointa vierailuissa oli kuitenkin paikallisten ystävällinen ja avoin vastaanotto. Mielenkiintoisiin hankkeisiin ja ihmisiin oli helppoa perehtyä ulospäin suuntautuneiden ihmisten ansiosta. Yhdessä tekemisen ja paikallisen kehittämisen ilo heijastui kaikista kohteista. Kehityin myös paljon kirjoittajana sekä kuvaajana. Työpesti Ykkösakselilla oli mukavaa vaihtelua normaaliin kesäohjelmaani ja olen kiitollinen mahdollisuudesta työskennellä täällä sekä tutustua uusiin asioihin.